Wolfshoeve Breeding

Terug naar wolfshoeve.com
Terug naar Wolfshoeve.com
nov 3, 2017

Vrijdag 3 november


Vrijdag 3 november 2017

 

gestart 10.25 uur

km stand vertrek 95325

km stand finish

gereden km

Mendoza – San Raphael

 

We zitten ruim op tijd aan het ontbijt, want vandaag mogen we de Andes over naar Chili en daar kijken we enorm naar uit! Alleen komt Isa van der Elst onze droom al rap verstoren: Er is vannacht sneeuw en ijzel gevallen op de pas over de Andes en de pas is afgesloten. Een Koppel van ons team was al heel vroeg vertrokken om op tijd in Santiago te zijn, waar hun zoon verblijft. We mogen tot 12 uur in het hotel blijven en Geert en Kathy van Cauwenberge houden ons op de hoogte. Zij houden hoop omdat e rook een aantal bussen staan te wachten en niemand wordt teruggestuurd. Inmiddels is het uiteraard crisi bij de organisatie. Stel dat we de berg niet over kunnen, waar laat je dan 60 mensen? Het Hyatt in Mendoza is geen optie, die hebben vannacht geen plek. We blijven hopen en rond 11 uur stelt Jean van der Elst de volgende opties voor: toch richting de pas rijden in de hoop dat we kunnen passeren of direct naar San Raphael rijden, waar hij een optie op een hotel heeft tot 12.00 uur.

Vrijwel iedereen pakt direct zijn spullen om het toch te proberen. Veel van ons zijn toch wel een beetje voor dit stuk gekomen…

Ook de Eend heeft er zin in en vliegt de parkeergarage uit! Mendoza uit is druk en overal in de stad zijn wegomleidingen, dan ben je blij met je Garmin.

Op 50 km uit Mendoza zijn we al gestegen tot 1400 m.  Op 1600 m rijden we door een enorme vallei en op 1750 m rijden we langs een prachtige rivier, waarlangs het heel groen is met pampasgras en bomen. Bizar om te zien: aan de ene kant van de weg alles fris groen en aan de andere kant  dorre struikjes, niet hoger dan 50 cm, en hier en daar een cactus.

De weg is prachtig en de Andes indrukwekkend. Tussen de wolken door zien we toppen met sneeuw. Het lijkt erop dat het toch gaat lukken!

Tot een bus ons tegemoet komt rijden met boven in zijn lichtbak de tekst Santiago de Chili. Dat is meestal de bestemming van de bus… Even later komt er een sms berichtje binnen op Pieter zijn telefoon: de pas gaat niet open vandaag. We rijden nog 10 km verder richting het stadje Uspallata. Daar kunnen we tanken en we ontmoeten er twee Chileense rechercheurs, waarvan er een zeer goed Engels spreekt en helemaal enthousiast is over ons Eendje. De Austin Healey en de Porche die ook staan te tanken, kijkt hij niet aan!

Met zijn allen draaien we om en rijden terug richting Mendoza. Gelukkig is de weg terug door de bergen net zo mooi als de heenweg en ver voor Mendoza slaan we af richting San Raphael.

De Andes ligt rechts van ons en inmiddels schijnt de zon en zien we de besneeuwde toppen. Echt heel jammer! Gelukkig is er ook hier weer veel te zien. Het is oogsttijd voor prei en we komen heel veel vrachtwagentjes tegen (vooral hele oude Fordjes) volgeladen met prei. Ik denk dat heel Argentinie de komende weken prei eet, niet normaal! Overal zijn ze prei aan het uitdoen en overal volgeladen laadbakken.

We zien ook een graszoden kweker, iets wat je hier echt niet verwacht. Dan komen we een aantal gaucho’s tegen en even verderop weer een stel. Apart, meestal zien we er een en dan km geen. Dan zien we waarom en zetten de Eend aan de kant. Geweldig! Er is hier een feestje aan de gang! De ruiters hebben blijkbaar een buitenrit gemaakt (er staan diverse ‘trailers’ geparkeerd) en gaan nu met z’n alleen picknicken. Ik heb nog niet echt veel foto’s gemaakt, maar nu ga ik los!

We moeten nog 100 km naar San Raphael en het landschap verandert weer. Licht glooiend terrein, veel wind en hele lage dorre begroeing. We zien helemaal niks of niemand, tot we weer in de bewoonde wereld komen. Om 19.30 is er een briefing. Ik heb al horen vertellen dat we de komende week de Andes niet overkunnen. Dat wordt dus geen Chili…